Kedves Olvasó!

A GEMARA-SK Vidékfejlesztési Egyesület nevében büszkeséggel és bizakodva ajánlom figyelmükbe a „Helyi termékek és turizmus fejlesztése a GEMARA-SK és a MOCSOLYA-TÖVISHÁT LEADER szervezetek együttműködésében” c. projekt keretében életre hívott helyi termék és turisztikai kalauzunkat, amely az Egyesületünkhöz tartozó települések helyzetét, potenciáljait, és vonzerejét hivatott bemutatni.

Büszkeséggel tölt el amikor végiglapozom a kiadványt, hiszen látom, hogy minden településünkön ott van a csoda: egy a történelem viharait túlélt és felújított épület, egy érdekes történet, egy kalandos életút, egy kiváló rendezvény, egy jól működő gazdasági program, erős civil szféra vagy egy kedélyes szombati piaci nap. Ismerős arcok, ismerős vidék, dolgos kezek- irigylem azt, aki először látja...

A büszkeség mellett azonban bizakodom is. Bizakodom, mert valami elkezdődött. Az elmúlt tervezési időszak hét éve sok feladatot és sok lehetőséget hozott Egyesületünk területére. Kijelöltük a fő irányvonalakat és megpróbáltunk azok mentén haladni. Zászlóshajónkra tűztük a „helyi” védelmét, legyen szó értékekről, termékekről vagy hagyományokról és igyekeztünk ezen fogalmak fényében támogatni a fejlesztéseket. Hiszünk abban, hogy a minden településben ott a potenciál a fejlődésre és hiszünk abban, hogy csak saját értékeink felismerése, megismerése és okos felhasználása segíthet a vidéki életszínvonal javításában.

Ahogy az a kiadványból is látható egyre több helyi termelő kínálja portékáit az érdeklődőknek és egyre több a sikeres kis-és középvállalkozás és szálláshely is a környékünkön. Valami elkezdődött, de a fejlődés nem állhat meg, sok még a tennivalónk.

Jelen kiadvány egyrészt hiánypótló szervezetünk számára, hogy feltérképezzük a településekben rejlő lehetőségeket, adottságokat; másrészt segítség a környékünkön élőknek vagy idelátogatóknak, hogy megismerjék és rácsodálkozzanak értékeinkre, termelőinkre.

Egyesületünk és számos társult vállalkozás, civil szervezet és önkormányzat elindult a helyi értékekre alapozó gazdaságfejlesztés útján, amelynek egyik fontos állomása a turizmus fejlesztése. Egyesületünknél az elmúlt év a helyi turizmus fejlesztésében több újdonságot is hozott : LEADER térségek közötti együttműködés keretében aktívturisztikai kisrégiót hoztunk létre kerékpározható, és gyalogosan bejárható útvonalak kijelölésével Egyesületünk területén. A Somlói Borút Egyesület Somlói Okostúrák címen telefonos applikációt hozott létre, illetve több tanösvény is kialakult a településeken.

A START munkaprogramok indulása pedig újra a mezőgazdaság felé irányította számos önkormányzat figyelmét, így a helyi termékek előállításának és értékesítésének lehetőségei már nem csak a magánszférát érintik.

Kiadványunkból is látszik, hogy sok a helyi „jó gyakorlat”, de sok feladat is vár még ránk, ha mindazt el akarjuk végezni, amelyet a Helyi Vidékfejlesztési Programunkban elterveztünk.

Ez a kiadvány és az ezen projekt útján létrejövő dobai Helyi termék Ház létrehozása az első lépés. Egyesületünk tagjaival együttműködve bővíteni kívánjuk a termelők és szállásadók körét, értékesítési lehetőségeket és képzési lehetőségeket igyekszünk biztosítani számukra.

A kalauzban megjelenő települések az Egyesülethez kapcsolódó, a pályázat beadásakor aktuális listát tükrözik. Kiadvány szinten a helyi termelők és szállásadók köre természetesen nem lehet mindig teljes és naprakész, ezért a www.gemaravidek.hu weboldalunkon folyamatosan bővíteni kívánjuk az adatokat, amelyben ezúttal segítségüket kérjük. Célunk egy olyan naprakész adatbázis létrehozása, amely további fejlesztések alapja lehet.

A kapcsolódó települések és látványosságok bemutatásával célunk nem csak a turisták megismertetése volt a térséggel, hanem bízunk benne, hogy a környéken élők is kedvet kapnak egy-egy túrához rácsodálkozván egyes falvak, tájak látnivalóira.

Bízom benne, hogy helyi termék- és turisztikai kalauzunk érdekes és hasznos lesz az Olvasó számára és legalább annyira magával ragadja majd a települések és sokszínűsége engem.

Végezetül a kiadvány elkészítése kapcsán hadd fejezzem ki köszönetemet a társult önkormányzatok vezetőinek, az érdekelt civil szervezetek tagjainak, valamint a helyi termelőknek, kézműveseknek és szállásadóknak, hogy naprakész és gyors információszolgáltatást biztosítottak; illetve hadd köszönjem meg Horváth Géza, fotóművész és a PÁVA Tender Kft. munkatársainak segítségét, akik a kiadvány összeállításában közreműködtek.

Kellemes időtöltést, finom, helyi ízeket és kedves vendéglátókat kívánok az Olvasónak. Hiszem, hogy a kiadvány alapján nálunk mindezt megtalálhatják.

 

Varga Péter

GEMARA-SK Vidékfejlesztési Egyesület elnöke