Gecse

A 415 fős Gecse Veszprém megyében, a Pápai járásban található, Pápától 15 kilométerre fekszik. A 934 ha alapterületű település a Bakony nyúlványai és a Kisalföld síkságának találkozásánál terül el. A növény-és szőlőtermesztésre alkalmas területet viszonylag kevesen ismerik, inkább a közelben lévő Vaszar és Gyarmat a turisták úticélja. Vonattal a Győr-Pápa-Celldömölk vasútvonalon közelíthető meg. A település legfontosabb kultúrnövénye a szőlő, amelyet a falubeliek 1583-tól kezdve termesztenek a 93 kataszteri hold kiterjedésű Szőlőhegyen. A Kissomlyónak is nevezett szőlőhegyen fejlett borkultúra alakult ki. 1893-ban nagy tűzvész pusztított a településen, és a hajlék nélkül maradt lakók kiköltöztek a Szőlőhegy pincéibe. Mivel a szőlőhegyen jó minőségű ivóvíz és a konyhakerti növények termesztésére alkalmas talaj állt rendelkezésre, fokozatosan megkezdődött a Szőlőhegyre történő kitelepülés.

A Szőlőhegy mai arculatára jellemző, hogy egyre kevesebb a direkttermő szőlő, mert a nagy részét kivágták amiatt, hogy helyet adjanak egy-egy nemesebb szőlőfajtának. A gyalogtőkét folyamatosan felváltja a kordonos művelés.

Gecsén helyi piac működik, ahol a gecsei és a környékbeli termelők a saját zöldségeiket és gyümölcseiket árulják, első sorban krumplit, hagymát, fokhagymát és vöröskáposztát.

A településre jellemző az összetartó erő és az erős közösséghez tartozás érzése, ami a rendszeres közösségi programokban ölt testet. Ezek közül is kiemelendő az évente megrendezésre kerülő szüreti fesztivál.

Gecse 2014 elejétől kezdve részt vesz a Startmunka Programban. 2014-ben és 2015-ben kilenc fővel mezőgazdasági munkát folytattak, 2016-tól pedig a résztvevők fele a kültelkek rendbetételével fog foglalkozni.

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

Gecsei Szőlőhegy: A Kissomlyóként emlegetett szőlőhegy képezi Gecse legnagyobb vonzerejét, aminek sajátos hangulatát a régi nádtetős pincék atmoszférája adja. A szőlőtermesztés még ma is jelentős. Több pincében láthatóak még réi faprések, illetve régi faszegecsekkel és fazárral készült ajtók. A Szőlőhegybe régen három hegykapun keresztül lehetett felmenni, amelyek ma már nem állnak, de a helyükön jelölés található. A Szőlőhegy négy részre tagolható, az Alsó-, Közép- és Külső-dűlőkre, valamint a Kopasz-hegyre. A Szőlőhegy legmagasabb pontja az ún. Bajusz-domb.

Éberhardt Károly márványsírja: Éberhardt Károly olasz királyi tábornok, és szabadságharcos honvéd százados volt. 1848-ban őrmesterként hagyta el a császári hadsereget, és átlépett a forradalmi Zrínyi önkéntes zászlóaljba. Rövid időn belül hadnagy, majd főhadnagy lett a Felső-magyarországi Hadsereg 9. hadtestének 35. honvédzászlóaljában. A szenttamási ütközetben példamutató helytállásáról tett tanúbizonyságot, amikor vérző sebe ellenére tovább küzdött. A szabadságharc bukása után Törökországba emigrált, majd 1859-ben Kossuth hívására Itáliába ment a szerveződő magyar légiók vezetésébe bekapcsolódni. Az olasz nemzetállam megszilárdulásával egyidejűleg felajánlotta szolgálatait Olaszországnak, ahol aztán három éven keresztül volt Szicília parancsnoka, közben pedig tábornokká léptették elő. II. Viktor Emánueltől a Savoyai-rend lovagkeresztjét is megkapta. Később sorra kapta a katonai kitüntetéseket, egészen 1874-es nyugdíjazásáig. Az 1880-as évek elején tért vissza hazájába, ahol Gecsén, majd Vaszaron telepedett le. 1906-ban, 81 éves korában érte a halál Gecsén.

Falumúzeum: A településen falumúzeum működik, ami az érdeklődők számára bemutatja a falu történetét, és a régi falusi életmód mindennapjait. A múzeum a Kossuth u. 23. szám alatt található, előzetes érdeklődés után megtekinthető naponta 8-16. óra között. A 0689/356-925 telefonszámon lehet érdeklődni.

 

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

fokhagyma, hagyma, krumpli, káposzta

Gecse Község Önkormányzata

Gecse, Kossuth u. 39.

0630/730-0856

www.gecse.hu