Iszkáz

 Iszkáz Veszprém megyében, a Devecseri járásban, a Somló hegy dél- nyugati pereme és a Kisalföld találkozásánál fekszik. A Hunyor- patak jobb partját kísérő közel 15 méteres magasságig emelkedő dombsor tetején két km hosszan terül el.

A település kedvező fekvése miatt már az őskortól lakott terület volt. Az első írásos emlék a településről az 1212-es évből származik. Történelmileg a helység három falu Alsóiszkáz (Töttös Iszkáz), Középiszkáz (Kápolnás Iszkáz) és Felsőiszkáz (Mindszent Iszkáz) egyesüléséből jött létre 1947-ben. A falvak összeolvadása már korábban is indokolt lett volna, de a társadalmi ellentétek miatt ez korábban nem valósulhatott meg.

Alsóiszkáz a Töttös előnevet a Töttös család után kapta, miután a XV. században a család ideköltözött. Itt élt még az Ostffy család, a legnagyobb földbirtokos a településen pedig Martonfalvay Pál volt. Középiszkáz a Kápolnás Iszkáz nevet kápolnája után kapta. Felsőiszkáz a Töttös család Alsóiszkázra költözése után kapta Mindszent Iszkáz nevet. Mindhárom települést katolikus vallású közösségek lakták, nemzetisége magyar volt. A településen elsősorban gabona- és takarmánytermesztéssel, illetve állattenyésztéssel foglalkoztak.

Iszkáz közigazgatásának meghatározó alakja volt Papp János földbirtokos, akinek a nevéhez fűződik a középiszkázi klasszicista kastély megépíttetése, valamint ő volt, aki miatt meghiúsult, hogy a Budapest-Szombathely vasútvonal a falu határán haladjon keresztül.

Az 1848-1849-es szabadságharcokból a falu is kivette a részét, elsősorban önvédelmi feladatokat látott el. A felsőiszkázi temetőben nyugszik Horváth György 1848-as honvéd hadnagy, aki a későbbiekben századosi rangban részesült.

Felsőiszkáz híres szülötte Nagy László Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, és öccse a szintén költő  Ágh István. A gyerekkorukat, elemi iskoláikat mindketten a településen végezték. Szintén helyben töltötte gyerekkora egy részét Hofi Géza humorista is.

 

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

Nagy László Emlékház

IMGP4934 smA házat Nagy László édesapja, Nagy Béla építette 1908-ban. Itt élt feleségével és itt születettek meg 4 gyermekük, köztük Nagy László és Ágh István költő is. A szülői ház ma is látható részét állami segítséggel és az iszkázi lakosok támogatásával 1984-ben emlékházzá alakították. A fő cél Nagy László szellemi örökségének ápolása, művészetének szélesebb körben való megismertetése. Ezen célok elérésében segít az iszkázi székhelyű Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány is, amely a helyi önkormányzattal együttműködve fenntartja és működteti az emlékházat. 2008 óta a Nagy László emlékház bekapcsolódott a Magyar Irodalmi Emlékházak hálózatába és a 2008-as felújítást követően a helyszínen rendhagyó irodalomórák, előadások, kiállítások, beszélgetések, látogatások valósíthatóak meg. Az emlékházban található a Bolgár szoba, amelyet bolgár stílusban rendeztek be, a bolgár népköltészet fordítója Nagy László előtt tisztelegve.

Az Emlékház nyitva tartása: márc. 15–okt. 23-ig, keddtől vasárnapig 10–18óráig, hétfőn zárva. Előzetes, a 06-88-252-001-es telefonszámon, Cseh József polgármesterrel történő egyeztetés után látogatási időn kívül is látogatható.

IMGP4939 smAz emlékházban van egy kétágyas alkotószoba, összkomfortos lakrésszel, ahol az alkotni, piheni vágyó írók, művészek, tanárok megpihenhetnek.

Az Emlékház rendezésében kerül sor évente a Nagy László Emléknapra, amikor is a költő születésnapját ünnepelik, vers felolvasásokkal, beszélgetésekkel, írók, költők meghívásával.

Szintén Nagy Lászlóhoz köthetően kerül sor a Nagy László Emléktúrára, ahol minden év májusában a költő szülőhelyének helyszíneit a Somlón keresztül bejárva emlékeznek művészetére.

IMGP5996 smAlsóiszkázi Szent Miklós templom

A templomot 1673-ban építették, zsindellyel fedték, szószéke kőből készült, oltárképe Szent Miklóst ábrázolja.

Középiszkázi Római Katolikus Kápolna

A mai középiszkázi templom 1775-1785 között épült, a helyén már a XV. században kápolna állt, ezért is hívták a falut egy ideig Kápolnás Iszkáznak. A templom Szent László tiszteletére készült.

IMGP5993 smFelsőiszkázi Szűz Mária-Neve templom

A középkortól itt áll az anyaplébánia, a másik kettő templom ehhez tartozott. Az előző templom 1860-ban összedőlt, a mai 1870-ben épült. A település templomai közül ez a legnagyobb.

Klasszicista kastély

Papp János földbirtokos építette klasszicista stílusban.

Iszkázi Népfőiskola Egyesület

Az Iszkázi Népfőiskola Egyesület a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvánnyal együttműködve azon munkálkodik, hogy megteremtsen egy képzési, kulturális központot a Somló környékén. A Népfőiskola Program képzési programokat valósít meg, részt vesz az oktatáspolitikai döntés előkészítésben - szakmai szervezetekben, kiadványokat jelentet meg, amelyekben az élethosszig tartó tanulás szemléletét igyekszik elterjeszteni.

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

Méz

Hardi Tamás

IMGP7246 sm

 

06 70 452 08 32

-

 Szálláshely a településen

Név

Férőhelyek száma (fő)

Cím

Telefonszám

Honlap cím

Nagy László Emlékház-alkotószoba

3

Iszkáz, Ady Endre utca 1.

06 88 252 001

www.mire.hu/hu/museums/27