KEMENESHŐGYÉSZ

A 479 lakost számláló Kemeneshőgyész Veszprém megyében, a Pápai járásban, a Kemeneshát, a Kemenesalja és a Marcal-medence találkozásánál, a Marcal folyó bal partján fekszik. A település közel azonos távolságra található (kb. 65 km) Győrtől, Szombathelytől és Veszprémtől.

Kemeneshőgyész nevét 1272-ben említette először oklevél. Régi feljegyzések szerint Hőgyész községet már 1343-ban és 1345-ben donációként kapta az Ostffy család őse a leányág számára Nagy Lajos királytól. Így lett a község a család számára hölgyrész, s valószínűleg ebből alakult ki e település neve is: Hőgyész.

A 20. század elején Vas vármegye Celldömölki járásához tartozott. 1950-től tartozik Veszprém megyéhez. 1910-ben 1296 , 2000-ben 595 lakosa volt, ma 479-en lakják, meglehetősen elöregedő település annak ellenére, hogy több kis- és középvállalkozás is található a településen.

Az aktív korú lakosság egy részének a mezőgazdaság biztosít munkát, de munkalehetőség Kemeneshőgyészen (Palotás-Mix Kft.) és a környező településeken (pl. Mezőlak) is adott, illetve a közeli nagyobb városokba (Pápa, Tét, Sárvár) is többen járnak át dolgozni. A mezőgazdaságban dolgozók egy része önfoglalkoztató vállalkozó, de a településen működő Kemeneshőgyészi Agro Kft. is több embert foglalkoztat és integrátorként is működik. A mezőgazdasági vállalkozások, őstermelők közül csak néhány állít elő hozzáadott értékkel bíró helyi terméket, többségük szántóföldi növénytermesztéssel és állattartással foglalkozik.

 

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

 

Marcal növény- és állatvilága:

A kemeneshőgyészi híd után következik a Marcal egyik legvadregényesebb, a természet által szinte teljesen visszahódított szakasza, mely mintegy hét km-en keresztül, az egyházaskeszői hídig tart. A partokat, hullámteret fák borítják, amely a jobb oldalon nehezen áthatolható, néhol felszakadozó "őserdővé" szélesedik, míg a bal parton többé-kevésbé összefüggő fasor szegélyezi a vizet. A terület csak gyakorlott túrázóknak ajánlott.

Radó-kastély:

Az impozáns kastély 1900-ban már állt. A falu legnagyobb birtokosa, az 1500 hold feletti területtel rendelkező rendelkező Radó család építtette. Az államosítást követően iskola működött benne, majd annak megszűnése után az önkormányzat tulajdonaként könyvtári, művelődési házi funkciót töltött be. Jelenleg rendezvénytérként funkcionál. A kastélyban állandó kiállítás nincs, de előre egyeztetett időpontban látogatható. Időpont egyeztetés a 06-30/507-9215 (Molnár Veronika) telefonszámon lehetséges.

Nagyboldogasszony római katolikus templom

Az országos műemlékvédelem alatt álló, 1786-ban késő barokk stílusban épült templomban a szószék és a padok, késő barokk stílusú, a keresztelőkút pedig 1780 copf stílusú A templom melletti téren II. világháborús hősi emlékmű található

Kemeneshőgyészi evangélikus templom:

A túlnyomórészt evangélikus vallású lakossággal bíró településen a ma álló barokk templomot a türelmi rendelet kibocsátása után, 1787-ben szentelhették fel. Tornya hosszú ideig nem volt, csak 1906-ra épült a templomhoz, harangjai addig fa haranglábon álltak. A templomban az I. világháború hősei előtt tisztelgő emléktábla található.

 

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

 

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

Tejtermékek

Molnár Károly

Kemeneshőgyész Ady u. 33.

06-70/273-58-76

-

kaucsuk keverék gumi-kerékhez

PALOTÁS-MIX Gumiipari Kft.

Kemeneshőgyész, Nagymajor

06-89/346-574

www.palotasmix.hu