Külsővat

A Kemeneshát és a Bakony között, a Marcal-medence nyugati részén, Veszprém Megyében, a Pápai Járásban található a 794 fős Külsővat. A település közúton a Pápát és Sárvárt összekötő 834 sz. úton, vasúton a Pápa-Celldömölk vonalon közelíthető meg.

A békés, múlt századi hangulatot árasztó település arculatát a Marcal folyó, és a település gazdag történelmi múltja határozza meg. A település már az újkortól lakott, a római hódítás sem kímélte, többször elnéptelenedett, majd újra virágzásnak indult, a 20. század elején pedig több mint ezer főt számlált a lakosság. 1927-ben a faluban megkezdte gyógyítói, tanítói és ápolói működését a női premontrei szerzetesrend, amelynek nyomai a település szellemiségében, épületeiben a mai napig fellelhetőek. A településen működik a Veszprém Megyei Idősek Otthonainak Egyesített Szociális Intézményének külsővati részlege 198 férőhellyel.

A településen a helyi termelők mellett számos helyi kézműves készít hagyományos portékákat saját gyönyörűségére. Munkáikból minden évben kiállítást rendez a község.

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

  • Helytörténeti szoba és Marcal bemutató terem: Az Raffel- kúria kertjében, a már használaton kívül levő iskolaépületben került kialakításra a Marcal-medencét, és Külsővat illetve a környező települések természeti és kulturális értékeit bemutató helytörténeti kiállítás. A helyszínen a Marcal-medence előzetesen, virtuálisan bejárható, de a kíváncsi természetjárók a helyszínen térképet is kapnak, amellyel a Marcal természeti értékekben gazdag partvidékét felfedezhetik, és közben megismerhetik a környező települések látnivalóit. A virtuális tanösvény az interneten is elérhető: www.marcaltanosveny.hu. A gyűjtemény megtekintése előre egyeztetett időpontban lehetséges. Időpont egyeztetés a 06-20/418-86-90 telefonszámon történik.

  • Antiochiai Szent Margit Római Katolikus Templom: A templom országos műemléki védelem alatt áll. A gazdagon faragott barokk stílusú padjai a tüskevári pálos kolostorból valók. A bejárattól balra pedig 12-13. századi, faragott kövekből álló kiállítás tekinthető meg.

  • Evangélikus templom: A település központja közelében lévő épületet 1902-ben építették.

  • Fő tér: Itt található Zrínyi Miklós szobra, a Millenniumi Emlékmű, a Polgármesteri Hivatal falán pedig Béri Balogh Ádám, II. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Miklós mellszobra és emléktáblája látható. A Zrínyi szobor annak állít emléket, hogy a költő és hadvezér főparancsnoki hadiszemlét tartott 1663-ban Vaton. Béri Balogh Ádám emléktáblája pedig azért érdekes, mert a kuruc vezér többször is megfordult a faluban, hiszen nagyapja, Káldy Péter helyi nemesember volt.

  • I. és II. világháborús emlékmű: A Tirnovan Ari-Vid szobrász által készített, 1991-ben átadott emlékmű a katolikus templom előtti teret díszíti.

  • Bánhalmapuszta és Schmidt kastély: Az országos műemlékvédelem alatt álló kastélyépület 1890-91 között épült, környezete valaha impozáns angol kertnek volt kiépítve. A II. világháború után iskolaként, majd a helyi Állami Gazdaság éttermeként funkcionált, 2003-ban pedig magánkézbe az Agroprodukt Zrt. tulajdonába került és jelenleg meglehetősen romos állapotban várja, hogy újra régi fényében ragyogjon. Az elhagyatott kastélyok szerelmeseinek kiváló úticél, ám csak korlátozottan látogatható.

 

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

 

MOVE Zrt. külsővati fióktelepe

     
 

Kovács Sándorné

 

06-70/770-93-55

 

festett tojás

Nyárs Csaba

Külsővat, Kossuth Lajos utca 78.

06-20/325-46-62