MARCALTŐ

Ez a 787 fős egykori mezőváros gyönyörű természeti környezetben, a Rába és a Marcal folyó között fekszik Veszprém megyében, a Pápai járásban Pápától 18 km-re. Jelenleg két településrészből áll: Marcaltőből és Ihász ősi településből, amely a központtól 6 km-re található.

Első okleveles említése 1380-ból származik, de ennél jóval korábbi település. Neve arra utal, hogy a Marcal itt ömlött a Rábába. A falu négy vármegye: Győr, Sopron, Vas és Veszprém találkozásánál feküdt. 1402-ben hetivásár tartására kapott jogot. Évszázadokon át a Gutkeled nemzetségbeli családok majd - akárcsak Malomsokot- először a Marczaltőyek, majd az Amadék birtokolják. A Marczaltőyek régi kastélyát 1551-ben említi okirat. Ekkoriban több malom és révátkelő is volt itt. Az Amadé család új kastélyt építtetett, a folyókat ásott mederbe terelték. 1902-től 1945-ig az Esterházy család kezén volt a település, majd állami gazdaságok jöttek létre.

Ihászpuszta, a valamikori Pápai Állami Gazdaság, ma Agroprodukt Zrt. különböző üzemrészei között elhelyezkedő településrész, különösen nagy mezőgazdasági hagyományokkal bír, akárcsak az egykori mezővárosi központi Marcaltő rész. A település a rendszerváltás után is megőrizte hagyományait, a mezőgazdasági termelés továbbra is domináns és ehhez kapcsolódóan a hozzáadott értékkel rendelkező helyi termékek gyártása is megkezdődött. A településen helyi termelői piac is működik.

A település a turizmus fejlesztés területén is megelőzi a környező, hasonló természeti adottságokkal rendelkező településeket, hiszen a településen minőségi szálláshely és kemencével rendelkező söröző várja a turistákat, amely egyben kerékpáros- és turistabarát szolgáltatási pont is. A szolgáltatási pontnál a GEMARA- SK LEADER Egyesület aktív turisztikai kisrégió kialakítására irányuló projektjének köszönhetően kerékpáros térképek és elsősegélycsomagok is elérhetőek.

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

Marcal növény- és állatvilága:

A település környékén a vadregényes folyómeder a Kisalföld lapályába olvad át, innentől párhuzamosan folyik a Rábával, amíg el nem éri befogadó folyóját. A Marcal és ártere megfelelő életteret nyújt sok itt fészkelő és átvonuló madárnak, és néhány ritka, vízhez kötődő emlősfaj (vidra, hód) is él a partok mentén. A Marcal és környékének bejárása vízi úton kívül gyalog és kerékpárral is lehetséges.

Nepomuki Szent János római katolikus templom:

Az országos műemlékvédelem alatt álló épületet 1776-ban szentelték fel, majd az 1820-as években klasszicista stílusban átalakították, ekkor nyerte el mai formáját. Legutóbbi felújítása 2006-ban történt.

Ihászi csata emlékműve: 

1849. június 27-én Marcaltő és Ihász között zajlott le a szabadságharc egyetlen Veszprém megyei ütközete. A Marcaltő megtámadására siető Schütte osztrák tábornokot Kmety György tábornok az ihászi pusztán megtámadta és két órai heves ágyútűzzel feltartóztatta, de végül az osztrákok erős lovassága visszanyomta a magyar csapatokat Pápa felé. Kmety honvédjei hősiesen küzdöttek a császári csapatok ellen. A csata helyszínét emlékoszlop őrzi, évek óta ide gyűlnek azok, akiknek fontos az ihászi hősök emléke.

 

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

Natúr gyümölcslé (Napsugár gyümölcslé család)

Nagy Imre ev.

 

 06-70 /427 3223

www.napsugaralamle.hu

Pékáru

Németh József ev.

Marcaltő, Fő u. 3

06-20/ 503 0213

-

 

Szálláshely a településen

Név

Férőhelyek száma (fő)

Cím

Telefonszám

Honlap cím

Gólyafészek Vendégház

10

Marcaltő, Fő u. 35

06-30/933- 3872

www. vendeghaz-marcalto.hupont.hu

 

Helyi piac

Marcaltőn 2013 óta, a Posta és a Tűzoltószertár előtt, a település frekventált területén működik a helyi termelői piac, amely páros héten kedden 13-16 között, páratlan héten pedig szombat reggelente 12 óráig várja a látogatókat és a portékákat kínáló árusokat. A piac advent időszakában adventi vásárrá alakul, ahol meghatározott napokon a helyiek által frissen készített ételek, tea és forralt bor várja a látogatókat.