Nagygyimót

 Nagygyimót Pápától 6 km-re, keleti irányba található, mindösszesen 552 fős kistelepülés. Természeti környezetét meghatározza, hogy a Bakony északi lejtőinek kiindulópontjában fekszik és területét a Gyimóti-séd patak szeli ketté.

Közúton jól közlekedhetően mind Pápa, mind Zirc, vagy Kisbér irányából megközelíthető. A Nagygyimót ugyan vasútállomással rendelkezik, azonban 2007-től nem közlekednek személyvonatok az érintett vonalon, de a buszközlekedése kielégítő. Tömegközlekedéssel elsősorban Pápáról érdemes a településre utazni.

Első említése más a 13. századból való, amellyel a környék régi nagy múltú településeinek egyike. Misem példázza ezt jobban, hogy a falu számos műemlék épülettel, és három felekezet is több évszázados templommal rendelkezik. A katolikus, református és evangélikus felekezetek szoros együttműködésének eredményeképpen a települést a „három torony faluja” elnevezés is illetik, mint meghatározó jellemzőjét a közösségnek. A település térszerkezetét is a történelem alakította ki, hiszen már a 15. században a társadalmi rétegződésnek megfelelően két részre tagolódik, a nemesek által lakott Kis-Gyimoltra (ma Pusztagyimót) és a jobbágyok által lakott Nagy-Gyimoltra. A településközpont a 16-17. században egyértelműen nagyobb lakosságszámmal rendelkező Nagy-Gyimotra került, a török hódoltság pusztító tevékenységének eredményeképpen. Kis-Gyimolt emlékét helyi védett kúrja és majorsági épület őrzi.

Nagygyimót az elmúlt években a településképet nagyban meghatározó fejlesztéséken esett át. A fejlesztési koncepció jól példázza a múl iránt elkötelezett, természetközpontú, jövőbe mutató elképzeléseket. Az elmúlt években adták át a Hagyományok Házát, a Helyi Kincsek Tárát, amelyek Nagygyimót gazdag történelmi múltjából merítenek. A település azon kevés falvak egyike, ahol 2014-ben átadott új pavilonokban rendszeresen helyi piac működik. Ehhez kapcsolódóan egy helyi termék bolt kivitelezése is megvalósult, azonban még nem nyílt meg az üzlet. A falukemence felfűtésével a helyben lakók, illetve a turisták örömére rendszeresen lehetőség nyílik kemencés ételek megkóstolására. A helyi

Nagy hangsúlyt fektet a település a civil szervezettekkel való együttműködésre is. 2014-ben az Öreg séd vadásztársasággal közösen kialakított tanösvény és emlékmű, szintén a természet és a történelemi elkötelezettség mintája. A települési rendezvények visszatérő vendége a nemzetközi ismertséggel rendelkező Vadvirág Néptáncegyüttes, amelynek Pro Cultura díjjal rendelkező művészeti vezetői a település lakosai.

A turistabarát módon minden látványosság és program a település központi részére van koncentrálva. A műút mellet elhelyezkedő parkolók kényelmes és bőséges parkolást tesznek lehetővé. Célszerű a sétát a Helyi Termékek Agórája előtt elkezdeni ahol tájékoztató tábla mutatja a látnivalókat.

Célszerű lehet valamelyik rendezvény alkalmával is meglátogatni a települést, amelyből bőven válogathat a látogató: Falunap: minden év június; Szüreti felvonulás, és búcsú. minden év szeptember vége; Farsangi bál: minden év február eleje; Karácsonyi ünnepség: minden év december 20-a körül.

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

Helyi Kincsek Tára

A falu időszakos kiállítótere, ahol változó, különféle tárlatok várják a látogatókat. Kézműves termék, fotók, művészeti tárgyak kiállításának helyszíne. Jelenleg egyháztörténeti kiállítás tekinthető meg, amely az Ugodi Katolikus Plébániával összefogásban valósult meg. információ: 06/89318-902 (Nagygyimót község Önkormányzat)

Hagyományok Háza

Falumúzeumként működő kiállítótér, amely a helyi emberek önzetlen adakozásának és együttműködésének az eredménye. A kiállítótér egyben a paraszti világ tárgyi emlékeit őrzi, és eleveníti fel a látogatók előtt. Folyamatosan látogatható. Bővebb információ: 06/89318-902 (Nagygyimót község Önkormányzat)

Kegyeleti Fal

A Nagygyimóti Katolikus Plébánia és a település együttműködését dicséri a katolikus templom felújított támfalában kialakított 14 stációból álló keresztút, amely helyi faszobrász mester keze munkáját dicséri. A támfal gyalogosan körbejárható, és közvetlenül csatlakozik a tematikus tanösvényhez, ahol a séta folytatható. Folyamatosan látogatható.

Helyi Termékek Agórája

Minden hét szombatján, 8-12 óra között helyi piac működik. Az önkormányzat a piac szervezése során figyelmet fordít, hogy rendszeresen visszatérő kistermelők vegyenek részt a vásárokon, amellyel hosszú távon kialakítható a piac arculata. A piacnapokat időnként tematikus piacnapok váltják, amikor a vásár egy meghatározott termékkörre koncentrál. Az értékesített termékek között szerepelnek többek között: gyümölcsök, zöldségfélék, virág, sajt, méz, ivólé… A tematikus piacnapok meghirdetése a település facebook oldalán keresztül történik.( www.facebook.com/Nagygyimotkozseg)

Szabadtéri színpad

2012 év végén készült el a szabadtéri színpad a falu középponti részén az óvoda és művelődési ház mögött. A színpadot félköríves alapban lelátó veszi körbe. Állandó szabadtéri színhelye a települési rendezvényeknek.

Falukemence

A szabadtéri színpad mellett található a falukemence, amely települési rendezvények egyik állandó programpontja. A faluba érkező turisták, vagy nagyobb családi, baráti összejövetelek számára is használható közösségi kulturális tér. Bővebb információ: 06/89318-902 (Nagygyimót község Önkormányzat)

Tanösvény

2014. év végére készült el a település és az Öregséd Vadásztársasság együttműködésének eredményeképpen létrejövő tematikus tanösvény, és Trianon emlékmű. A tanösvény a katolikus templom szomszédságában található. A fogadó tér közepén kiemelt növénykazetta látható, amely Nagygyimót település északnak tájolt belterületét formázza. A tanösvény táblák segítségével mutatja be a Magyarország vadászható vadfajait és enged betekintést a vadásztársadalom mindennapjaiba. A tanösvény év minden napján várja a látogatókat, amelynek megtekintése ingyenes

 

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

Méz

Lukácsi László

 

06/89 318-902

------

Méz

Érsek Tibor

 

06/20 247-2603

------

Méz

Czizel József

 

06/89 318-902

------

Sajt

Szokodi Csaba

 

06/30 543-7081

------

Sajt

Barthné Horváth Natasa

 

06/20 214-1102

------

Lószerszám

Barth Róbert

 

06/20 518-8831

------

Tej

Érsek Csaba

 

06/89 318-902

------

Tej, tejföl

Bakos Géza

 

06/89 318-902

------

 

Szálláshely a településen

Név

Férőhelyek száma (fő)

Cím

Telefonszám

Honlap cím

Öregséd Vadászegyesület

6

Nagygyimót, belterület

06/30 331-3840

www.oregsed.hu