Nyárád

Nyárád, Pápát és Celldömölköt összekötő út mellet fekvő település. Viszonylagosan sík területét a Bittva és a Kis-mosó patakok szelik át. Tekintettel az elnevezésre, amely vélhetően a „nyárfaerdővel szegélyezett vízfolyás”és arra a tényre, hogy  a XX. század közepéig számos malmot működtettek a patakok (Hársas-malom romjai még ma is megtalálhatók a község határában) a település kialakulásában a vízfolyásoknak meghatározó szerepük lehetett.

Nyárád az egyik legdinamikusabban fejlődő település a térségben. Lakosságszáma 926 fő, amely a nagyobb települések sorába emeli. 98%-os magyar lakossága a térség átlagának felel meg.

Helyi és műemléki építészeti emlékekben gazdag Nyárád. Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy 2003-ban ünnepelte fennállásának 850. évfordulóját.

A település vonzerejét a környezettudatos fejlesztés és történelmi múlt iránti elkötelezettség sajátos elegyének megtestesült fejlesztései jelentik. Az önkormányzat számos fejlesztést hajtott végre a környezettudatosság, és energiahatékonyság érdekében. Start munkaprogramján keresztül ágaprító és brikettáló gépsor beszerzésével, fabikettet állít elő, amely az közösségi intézmények, illetve szociálisan hátrányos személyek fűtésszükségletét hivatott kielégíteni. A közösségi épületek energiaellátását a településen kivétel nélkül fotovoltikus rendszerek biztosítják, amely mutatja környezet iránti elkötelezettséget. Azon kevés település egyike, amely a településrendezési tervben is szélerőmű park helyének kijelölésével számol a jövő technológiájával.

Fejlesztéseiben is a természet közeli szemlélet a meghatározó. Számos ilyen programmal csábítják a látogatókat: Kisállat simogató, vadászati kiállítás, tradicionális mezőgazdasági eszközbemutató, jóléti tavak és élővilágot bemutató tanösvény.

Gemara-Somló Turisztikai kisrégió optimális középső részénél fekszik Nyárád, amely elhelyezkedésénél fogva rengeteg felfedező út”bejárásának lehetőségét nyújtja mind a gyalogos, mind a kerékpáros túrázóknak. A gyalogos természetjárók becsatlakozhatnak az újonnan kialakított Gemara-Somló Piros Vándorút nevű jelzett útvonalba, vagy akár környék zarándok útjaiba a Mária Úthoz vagy a Gyöngyök Útjához. 

Nyárádon az Önkormányzat épületében (8512 Nyárád, Kossuth u. 1.) kerékpáros- és turistabarát szolgáltatási pontot alakítottak ki. A szolgáltatási ponton a GEMARA- SK LEADER Egyesület aktív turisztikai kisrégió kialakítására irányuló projektjének köszönhetően kerékpáros térképek és műszaki elsősegélycsomagok is elérhetőek.

Több ezres tömeget mozgatnak meg a nyárádi rendezvények évről évre, amelyeken a részvétel kimondottan ajánlott. Ilyen program a június végi Falunap, a szeptemberi Krumplifesztivál és a Nemzetközi Vadfőző Verseny július elején.

A helyi termékek összegyűjtése megkezdődött a településen, amelynek célja egy helyi bolt kialakítása a következő évben.

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

Vadászati Múzeum

A község IKSZT épületében található az öt földrész 400 trófeáját felvonultató Kozma Sándor és családja tulajdonát képező vadászati kiállítás. Olyan különlegességek találhatók a gyűjteményben, mint az aligátor, amit Amerikában dárdával ejtett el Kozma Sándor, vagy az angliai vízi őz (agyaras őz), amely világranglista első helyezett trófea, de óriás jávorszarvas, kafferbivaly szintén van. Nem csak vadászati trófeákkal, hanem régi vadászati eszközökkel, ereklyékkel, festményekkel találkozhatnak az érdeklődők. A kiállítás hivatali időben megtekinthető.(8512 Nyárád, Arany J. u. 31. Telefon: 89/340-827)

Tradicionális mezőgazdasági eszközbemutató

 Kisállat simogató

Falumúzeum

Kopjafák

Nyulasi József népi fafaragó művész, a település díszpolgára által készített kopjafák az önkormányzati hivatal épülete előtt kaptak helyet. II. világháború  áldozatainak tiszteletére az önkormányzat 1991-ben készítette a kopjafa emlékművet.

1788-ban épült református templom

1788–1790-ben épült késő barokk stílusú templom műemléki oltalom alatt ál. Az előreálló középtoronnyal magasba nyúló épület a lakóházak között helyezkedik el. A bejárat fölött barokk kőkeretben felirat: „Isten dicsőségére építette a nyárádi református eklézsia 1788-ban.” Az istentiszteleteken kívüli időben történő belső megtekintése egyeztetést igényel.

1758-ban épült katolikus templom

A település legmagasabb pontját elfoglaló katolikus templom a település jelképe. A templomot Eszterházy Károly építtette, és Fellner Jakab tervei alapján épült fel 1758-ban, 1790-es tornyát Pauly Mihály tervezte. Orgonája 1952-ben a Rieger gyárban készült. Megtekintése egyeztetést igényel a templom melletti parókián.

Jóléti tavak, bemutatóhely, tanösvény

A település Pápa felé eső végén a régi patakmederben alakította ki az önkormányzat a jóléti tavakat, amelyek kiváló kikapcsolódást jelentenek. A kirándulók az IKSZT épületében (8512 Nyárád, Arany J. u. 31. Telefon: 89/340-827) térképet és tanösvény leírást kaphatnak, amelynek segítségével a központból egy kiadós sétával a tavakat és a tanösvényt is bejárhatják. Az útvonal mentén számos bemutató tábla ismerteti a környék élővilágát és természeti kincseit.

 

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve Helyi termelő neve Helyi termelő címe Helyi termelő telefonszáma Helyi termelő honlap címe
Textilbabák és csuhé termékek Józsa Sándorné  

06/89340 706

06/30 544-4275

 
Felvarrott termékek Kovácsné Józsa Henrietta   06/70453-5195  
Felvarrott termékek készítése Böröczné Szakáll Beatrix   06/20805-5940  
Cserépkályha kerámia Kovács Árpád   06/20973-0377  
Kovácsoltvas termékek Bella Ferenc   06/30467-4813  
Méz Csékei Zsolt   06/70703-7089  

Szálláshely a településen

Név Férőhelyek száma (fő) Cím Telefonszám Honlap cím
Önkormányzat Nyárád 40 Nyárád belterület 06 70 /338-7308 www.nyarad.hu
Önkormányzat Nyárád 6 Nyárád belterület 06 70 /338-7308 www.nyarad.hu