Vanyola

Az 579 fős Vanyola, ez a Bakony lábánál, a Szentiváni-ér és a Czuha-patak által határolt dombok között fekvő település, megyében található, a Pápai járásoz tartozik. A rendezett község jelenleg három településrészből áll, a központi Vanyolához tartozik Szalmavár és Pápanyőgér is.

A település első írásos említése 1222-ből származik, a török időkben lakatlan puszta. A 18. században az itt lakók földművelésből és szőlőtermesztésből éltek. A külterület nagy részét jelenleg is szántóföldek alkotják, de kisebb szőlők, és a magasabb fekvésű területeken kisebb erdők is találhatóak. A szántóföldeket túlnyomó részt az Agro Vanyola Kft. műveli, valamint szarvasmarha telepén növendék marhákat gondoz. A település szalmavári részén a Pannon-Best Kft. tart fenn baromfitelepet. A fenti cégek klasszikus értelemben vett, végfelhasználóknak értékesített terméket nem állítanak elő, de fontos szereplői a helyi gazdaságnak. A belterületi háztáji gazdálkodás csupán néhány család számára biztosít jövedelem kiegészítést.

A lakosság fele munkaképes korú, ők főként a szomszédos Csótra, Pápára, Tétre és Győrbe járnak dolgozni. A faluban tagóvoda és általános iskola alsó tagozat működik, amelyek a településen született Vajda Péter nevét őrzi.

A GEMARA- SK LEADER Egyesület települései példamutató összefogással aktív turisztikai kisrégiót hoztak létre, amelynek Vanyola is része. A településen halad át az újonnan kialakított Gemara-Somló Piros Vándorút. A turisztikai kisrégió projekt keretében 15 szolgáltatási pontot is kijelöltek, ahol kerékpáros térképek, elsősegélycsomagok is elérhetőek. Ilyen szolgáltatási pont Vanyolán, a Régi Óvoda Szállóban is található.

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

  • Római katolikus templomok: 1737-ben épült a vanyolai Bűnbánó Magdolna római katolikus templom, amelynek barokk stílusa hordozza a korszak jellegzetes építészeti stílusjegyeit. A templomot 1958-ban műemlékké nyilvánították. Szintén ettől az évtől élvez műemléki védelmet a Vanyola-Pápanyőgéren, található Szent István király templom, amely a 18. század végén, copf stílusban épült.

  • Evangélikus templom: A 18. század második felében épült templom mellett parókia, iskola és tanítói lakás is épült. Vajda Péter is itt végezte tanulmányait. A templomot 2014. évben felújították, új tetőszerkezetet kapott.

  • Vajda Péter szülőháza: A település szülötte a reformkor egyik kiemelkedő személyisége, Vajda Péter költő, drámaíró, MTA tag, Vajda János költő nagybátyja. 1808-ban született szegény jobbágycsaládban, de bölcsészetet és orvostudományt is tanult.
    Nagyhatású reformkori gondolkodó, emberi nagysága, politikai magatartása, erkölcsi rendíthetetlensége, rendkívül vonzó egyénisége, óriási műveltsége, publicisztikai ereje, kétségtelen hatása a negyvennyolcas nemzedékre, elsősorban éppen Petőfire. Szellemi örökségét a település méltóképpen őrzi, az emlékház nem csak Vajda Péter, hanem az egész reformkor előtt is tiszteleg. Az Emlékházat Vanyola Község Önkormányzata 2006-ban újította fel. Minden évben a születésnapján ünnepséget tartanak, közösen emlékeznek rá tanulók, pedagógusok és a község lakói. Helyben iskolát, óvodát, utcát neveztek el róla. Ahogy ő írta: „A szülőföld nem hagy el soha.”

  • Szalmavári- sírkápolna: A település határában, a Lovászpatonára vezető út mellett, az útkereszteződésben, bekerítetlen, ma már nem temetőnek használt saroktelken szabadon áll ez az országos műemlékvédelem alatt álló, neoreneszánsz, kupolás téglaépület. Kriptája hét sugárirányban elhelyezkedő sírkamrát tartalmaz. Jelenleg rendkívül rossz állapotban van, felújításra szorul, ám vadregényes környezete miatt még így is megállásra készteti az erre járót. A kriptát családjának építette Szalmavári Kovács János táblabíró.

  • Vanyolai szőlőhegy: A település természeti környezetéhez tartozik a nyugalom szigete, a vanyolai szőlőhegy, ahol az évszázadosnál idősebb pincék, az 50 hektárnál nagyobb szőlőterület és művelési kultúra a község kulturális öröksége részét képezi. A szőlőhegy kerékpárral és gyalogosan is kiválóan megközelíthető.

 Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

tej, sajt

Kovács Csaba

Vanyola, Kossuth utca 30

06-30/237-7394

-

tej, sajt

Dobosi Ágota

Vanyola, Kossuth utca 30

06-70/265-

7876

-

autóbusz kábelkorbácsok

Kábel 2007 Kft.

Vanyola, Kossuth u. 26.

06-30/284-1234

-

 

Szálláshely a településen

Név

Férőhelyek száma (fő)

Cím

Telefonszám

Honlap cím

Régi Óvoda Szálló

30

Vanyola,Kossuth u. 20.

89/345-260

-