Vaszar

Az 1498 fős területű Vaszar Veszprém megyében, a Pápai Járásban, Pápától 8 km-re fekszik a Gerence-patak és a Gecsei-ér közelében. Vasúti- és autóbusz közlekedés révén is kapcsolódik a nagyobb településekhez. Különösen kedvező adottság, hogy a település a Győr–Pápa–Celldömölk-vasútvonalon található.

Régészeti leletek bizonyítják, hogy ez a vidék kedvelt és az emberi életfeltételek kialakítására igen alkalmas terület volt már az ősidőktől fogva. Erdő és mocsaras tórendszer vette körül a dombvonulatot, melyen a község épült.

Jelenleg a szántóföldek, rétek és kisebb szőlők mellett a vaszari erdő is meglehetősen nagy kiterjedésű. A második világháborúig a megművelhető földek több, mint fele a kisparaszti gazdaságok kezében volt. 1945 után földosztás következett, majd megalakult a Vaszar „Hunyadi” Mezőgazdasági Termelőszövetkezet, amely a rendszerváltásig ország egyik leghíresebb gazdasága volt, mintegy 16 000 hektár termőterülettel.

A rendszerváltás után nem állt vissza a szocializmus előtti állapot, hiszen a település környéki földek nagyobb gazdák kezébe kerültek, a kisparaszti gazdaságok pedig lassanként megszűntek. Jelenleg a lakosság a környező nagyobb városokba (Pápa, Tét, Győr) ingázik, ott az ipari üzemekben dolgozik. Helyi termékeket sokan csak másodállásban, kedvtelésből állítanak elő, az erre épülő gazdaság nem jellemzője a településnek, holott a természet adta lehetőségek és a szaktudás megvolnának hozzá.

 Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

  • Szent György római katolikus templom: Az 1790-ben épült, parkosított környezetben található templom a késő barokk stílusjegyeit hordja magán. A példásan rendben tartott templomot és templom kertet kálvária stációk veszik körül, a templomhoz vezető feljáratnál pedig három kálvária kereszt látható.

 

  • Helytörténeti Gyűjtemény: Vaszar történelme során a környező települések között folyamatosan központi, irányító szerepet töltött be, amelyet egyrészt gazdasági, másrészt humán potenciálja indokolt. Erős gazdasági, vallási, oktatási és közigazgatási központ szerepét a mai napig megőrizte.

A település iskolája 1905 óta működik, 1994-ben a község szülöttének, Ihász Gábor (1804–1880) nyelvész paptanárnak a nevét vette fel az intézmény.

Az iskolában a település és a környező falvak múltját, hagyományait ás tárgyi emlékeit bemutató kiállítás nyílt, amely méltóképpen őrzi az elmúlt évszázadok hangulatát.

A kiállítás az iskolaidőben folyamatosan nyitva tart és ingyenesen látogatható. Hétvégéken és iskolai szünetekben előzetes bejelentkezés szükséges a XXX telefonszámon.

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

         
         
         

 Helyi piac

A településen helyi termékeket értékesítő piac működik, amely minden második vasárnap 8 órától látogatható. A piac Vaszar és környéke helyi termelőinek portékáit kínálja folyamatosan bővülő termelői listával.