Vinár

A 236 fős területű Vinár Veszprém megyében, a Pápai Járásban, Pápától 23 km-re fekszik a Marcal-folyó árterében, a Hajagos-patak mellett. Vonattal megközelíthető a Győr – Pápa – Celldömölk vasútvonalon.

1237-ben Huinár majd 1324-ben Vynár néven említik a korabeli dokumentumok. Neve a szláv "vin" azaz bor, "vinár" bortermelő szóból ered. Nevéből arra lehet következtetni, hogy területén a középkorban szőlőműveléssel foglalkoztak. A török idők alatt a település elnéptelenedett, majd Vinárra számos cseh favágót telepítettek be, akik aztán teljesen beolvadtak a magyarságba, így a cseh emlékeket már csak a község címerében található fatuskó és fejsze őrzi.

Vinár 1990-ig Nemesszalókhoz tartozott, majd önálló községgé vált. Jelenleg ez a nagyon összetartó közösség már nem szőlőtermesztésből és favágásból él, hiszen a lakosság főként a környező nagyobb városokban dolgozik, de hagyományaikat a mai napig megőrizték, hiszen minden évben borversenyt tartanak a helyi termelők saját fogyasztásra szánt boraiból.

A település és a környező táj nyugalma gyalogos és kerékpártúrákra csábítja az itt pihenni vágyókat. a Marcal-medence főként gyalogosan, de kerékpárral is bejárható, illetve déli irányban akár egy Somlót is érintő körtúrát tehetünk. (bővebb információ: www.gemara-somlo.hu)

 Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

Marcal-medence növény-és állatvilága: A Marcal- medence minél szélesebb körben való népszerűsítésére virtuális tanösvény került kialakításra, amely felkeresésével a terület előzetesen virtuálisan feltérképezhető. A honlap címe: www.marcaltanosveny.hu

  • Ézsiás István kiállítás: Ézsiás István klasszikus konstruktivista szobrász Vináron született 1943-ban. Középfokú tanulmányait Pápán végezte, majd 1978-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Restaurátorként és festőként indult, de szobrászként teljesedett ki. Ézsiás nem csak művész, hanem művészet szervező is, részt vett számos szimpózium és alkotótelep (pl. Győr, Ajka stb.) szervezésében és munkájában. Munkáját számos díjjal (pl. Nemzeti Kulturális Alap díja; Győr város jubileumi ezüstérme; Veszprém megye aranyérme; Veszprém város ezüstérme; Kulturális Minisztérium díj) ismerték el, kiállításai az évek során Pápától Argentínáig bejárták az egész világot. Köztéri munkái az ország több pontján megtalálhatóak.

A művész jelenleg Budapesten él, de ezer szállal kötődik szülőfalujához, ahol a művész tiszteletére, életútja és munkái bemutatására kiállítást rendeztek be a Közösségi Ház udvarában lévő épületben. A kiállítás szerdánként 8-12 óra között tart nyitva hivatalosan, de előzetes egyeztetés alapján bármely nap látogatható. Telefonos egyeztetés a XXX telefonszámon történik.

  •  Sarlós Boldogasszony római katolikus templom: Az országos műemlékvédelem alatt álló templom a 19. században épült barokk stílusban. A bekerített területen, dombon szabadon álló, tornyos, nyeregtetős épülethez csatlakozik egy 14. században épült félköríves záródású templom, mely jelenleg sekrestyeként funkcionál. A templom utolsó felújítása 1993-ban történt.

 

  • Milleniumi emlékmű: A község az ezer éves államiság emlékére 2000-ben állított millenniumi emlékművet, amely Tirnován Ari Vid alkotása. A beton alapra került egy kerámiából készült turul, illetve a magyar és vinári címer.

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

sajt, tejtermékek

Molnár Tibor

Vinár, Köztársaság utca 30

06-70/453-59-05

-