Bakonypölöske

A Pápa és Ajka között félúton elhelyezkedő 370 főt számláló településen általában csak átutazik a látogató, pedig a település több érdekességgel is szolgál.

A település a középkor óta lakott, a 19. század első felében a sváb lakosság betelepülése nagyban meghatározta a község arculatát és szellemiségét. A 19. -és a 20 század eleje a település virágkora. Az itt élő nemesi családok kúriái és a megművelt mezőgazdasági területek virágzó településről tanúskodtak, ám a II. világháború után a kúriákat lebontották és széthordták, a sváb családok jelentős részét, közel 450 embert kitelepítettek és megkezdődött az államosítás. A településen a környék egyik legnagyobb Állami Gazdasága jött létre, amelynek alapja a baromfitenyésztés volt.

A település jelenleg újra fejlődésben van, a helyben foglalkoztatottak száma meghaladja a más településre dolgozni járók számát, köszönhetően a településen található két nagy foglalkoztatónak (GALLUS Kft és a Taravis Plusz Kft), illetve a helyi egyéni vállalkozásoknak, amelyek főként a mezőgazdaság és a szolgáltatás területén aktívak.

A település elöregedő jellegét azzal kívánja ellensúlyozni, hogy kedvező feltételekkel értékesít telket a letelepedni kívánó fiataloknak, akiknek építkezését vissza nem térítendő összeggel is támogatja.

 

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

  • Szent Márton Római Katolikus Templom: A templomot német telepesek építették Szent Márton tiszteletére a 1898-ban. Oltárképe az amiensi jelentet ábrázolja, a lovon ülő Szent Márton megosztja köpenyét a koldussal. A templomban a kitelepített német lakosok emlékét emléktábla őrzi.

A templom a Szombathelytől Tours-ig vezető "Via Sancti Martini" Európai Kulturális Útvonal megállóhelye. A útvonal célja, hogy bemutassa Szent Márton életét és kultuszának kiemelkedő emlékeit (www.viasanctimartini.eu).

 

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

méz

 Nyőgér József

Bakonypölöske, Petőfi S. u. 63

70/378-74-41 

-

méz

Varga János 

Bakonypölöske, Új u. 10.

88/268-012

-

méz

Bíró Imre

Bakonypölöske, Petőfi S. u. 102.

-

-

méz

 Rendes Zsolt

Bakonypölöske, Petőfi S. u. 23.

30/345-4637

-

baromfi tenyésztés

 Gallus Kft.

Bakonypölöske, Pityómajor

88/505-920

www.gallus.hu

 baromfihús feldolgozása, tartósítása

 Taravis Plusz Kft

Bakonypölöske, Petőfi kert 2.

88/268-003

www.gallus.hu

vágó-és tenyészállat értékesítés (szarvasmarha, juh, pulyka)

Bakony-Juh Kft.

Bakonypölöske, Hrsz. 028/2

30/253-33-24

-