Bakonyszentiván

A 224 fős Bakonyszentiván Veszprém megye északi részén, a Pápai Járásban, Pápától 22 km-re keletre fekszik, a Bakony és a Marcal-medence között.

A falu a 16. században elnéptelenedett, majd az Eszterházy család az 1740-es években német ajkú katolikus családokat telepített Bakonyszentivánra, akik növénytermesztésből, állattenyésztésből és fakivágásból éltek. Ez idő tájt a falu gyarapodásnak indult. A II. világháború után a kitelepített német családok helyére felvidéki, nógrádi és békési magyar családok költöztek be.

A település jelenleg elöregedő, a fiatalok elköltöznek. A faluban maradt tenni akarók nagy része mezőgazdaságból él, de alapvetően ipari növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. A hozzáadott értékkel bíró helyi terméket előállítók száma egyelőre csekély, ennek fejlesztése a településen élők közös feladata.

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

  • kálvária smKálvária: A Kálváriát az ún. Templomdomb keleti kaptatójára építették, a középkori Szentiván falu helyén. Az első, 1824 után épült háromkeresztes Golgotát a hívek 1873-ban bővítették. Építtetője Tülmann Jánosné Radics Magdolna. A keresztek mögé félköríves védőfalat emeltek és a keresztek előtti teret magas kőkerítéssel vették körül, a falra 7 stációfülkét ültettek. Ekkor nyerte el mai formáját.

  • Római katolikus templom: A barokk stílusú római katolikus templomot 1794-ben szentelték fel Keresztelő Szent János tiszteletére. Az oltárkép Falusy Zsigmond munkája. A templom kápolnájában az Altöttingi Szűzanya-szobor látható, amely a híres bajorországi kegyhely, Altötting környékéről idetelepült német telepeseknek köszönhető.

 

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

méz

Karvas Ágoston

Karvas Ágoston sm

Bakonyszentiván, Rákóczi u. 21.

06-20/770-8000

www.mennyeimez.wordpress.com