Békás

A 206 lelket számláló Békás község Veszprém megyében, a Pápai járásban található, Pápától kb. 13 kilométerre, a Marcal-patak menti vizenyős területen, a Bittva-patak mentén található. A községre bevezető kettős nyárfasor romantikus képe a településre csábítja az erre járó utazót.

A település építészeti öröksége rendkívül értékes, a faluképet nagyban meghatározza a ma már magánkézben lévő romantikus kastélyépület, amely az azt körülvevő parkkal, a temetőkápolnával és az 1848/49-es szabadságharcra emlékező emlékhellyel számos történelmi érdekességet kínál a látogatóknak. A település határában lévő horgásztó felkeresése szintén kiváló program lehet.

A település története szorosan összefonódott a Békássy család történetével, amely a középkortól kezdve birtokolta a település területét. A község lakossága mindig is földművelésből és állattartásból élt, illetve az urasági birtokon cselédeskedett. A település vizenyős területei, a nagy kiterjedésű rétek és legelők kedveztek az állattenyésztésnek, ám a földek megműveléséhez sokáig hiányoztak a megfelelő eszközök, ám a szövetkezetek egyesülése magával hozta a táblásításokat, vízrendezést, gépesítést és kiegészítő ipari üzemek létrehozását.

A lakosság ma jellemzően nem mezőgazdasággal foglalkozik, hanem a környező települések nagyüzemeiben talált munkát. A kiváló természeti adottságra épülő helyi termelés és a helyi építészeti örökségre alapozó turizmus ösztönzése az önkormányzat és a lakosság közös feladata.

 

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

  • Békássy (Vécsey)-kastély: A klasszicizáló eklektikus irányzatú kastélyt a Békássy család építette feltehetőleg az 1870-es években. A település képét és hangulatát meghatározó kastélyt angolpark veszi körül, amelyben a csa­lád kriptája, egy neogót kiskápolna található. A kastély az 1920-as évektől a Vécsey család bir­tokába került, a szocializmus alatt nevelőotthon volt, jelenleg magántulajdonban van, korlátozottan látogatható.

 

  • IMGP4516 Kápolna smHollán- Békássy kápolna: A falu szélén található temető bejáratánál elhelyezkedő, romantika jegyeit magán viselő kápolnában a Békássy és Hollán család tagjai találtak örök nyugalomra (többek között Hollán Ernő hadmérnök, a 1848/49-es szabadságharc ezredese). A  kápolna mögött négy síremlék található, körülötte a régi temető. A kápolnában a család leszármazottai a mai napig tartanak szentmiséket az elhunytak emlékére. Korlátozottan látogatható.

 

  • Haranglábak (evangélikus és római katolikus): A falun észak-déli irányban átmenő út jobb (római katolikus) illetve bal (evangélikus) oldalán találjuk a ma is működő haranglábakat. Mivel a településnek történelme során központi tere nem alakult ki, ezt a szerepet a két harangláb környezetében vette át a Rákóczi Ferenc utca, ahol egy szépen karbantartott épületben a polgármesteri hivatal is helyet kapott.

 

  • 1848/49-es emlékhely: 2014-ben a településen a forradalom emlékének tisztelgő emlékhely készült, ahol a minden évben megrendezett március 15-i ünnepség kerül megrendezésre.

 

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

hal

Hosszú László, Horváth András

IMGP4530 Horváth András halastó, polg. mesterrel sm

     

tojás

Békés Károly