Csögle

Csögle, ez a közel 600 fős kis település Veszprém megyében, a Devecseri járásban a Marcal-medencében található. Csögle napjainkig megőrizte eredeti jellegét. A változatos domborzat, a Marcal folyó vadregényes szépsége, az útifalu jellegű településszerkezet, az épületek nagysága, a beépítés emberi léptéke a településnek azok az értékei amelyek a megőrzött épületek mellett a falu vonzerejét jelentik.

Csögle tipikus mezőgazdasági vidék, közepes adottságokkal. Az 1800-as években még főleg önellátásra berendezkedett gazdaságok sokféle növény termesztésével és a legfontosabb gazdasági állatok tartásával foglalkoztak. Piacra csak a felesleget vitték. A legtöbb családnak volt szőlője, gyümölcsöse is. Az 1900-as évek elejétől az árutermelő jelleg erősödésével fokozatosan egyszerűsödött a termelési szerkezet. Egyre kevesebb féle növény, illetve állat előállításával foglalkoztak. A nagyüzemi gazdálkodás 40 évében már csak kalászos gabonát, kukoricát és olajos növényt termeltek. Az állattartás megszűnt. A nagyüzem mellett meghúzódó és egyre erősödő családi gazdaságok főleg szarvasmarha és sertés tartásával és az ezek ellátásához szükséges tömegtakarmányok termesztésével foglalkoznak, a feldolgozott, hozzáadott értékkel bíró helyi termékek megjelenése még nem jellemző.

Az önkormányzat 2015. évben START munkaprogram keretében növénytermesztésbe kezdett. 2015-ben 2 ha-on burgonyát és hagymát termeltek, amelynek egy részét a közétkeztetés használta fel, másik részét (apró hagyma) a noszlopi Ve-Kon-Bo ’99 Kft. vásárolta meg, belőle savanyúságot készített. Ezen program keretében az önkormányzat 15 főnek biztosított munkát. A program 2016-ban is folytatódik, amikor is 600 m2 fóliasátorban primőrárut kíván előállítani az önkormányzat.

A település gazdaságának jövője egyértelműen a mezőgazdaság, illetve a helyi értékekre épülő turizmus. A Marcal-medence és a Somló közelsége, illetve az élő néphagyományok azok az értékek, amelyekre a település hosszú távon építhet és épít is.

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

  • Marcal- medence állat- és növényvilága (ún. „Bozót” területe): A Marcal- medence Csögle környéki, ártéri, vizenyős része védett lápterület, amelyen változatos növény-és állatvilág figyelhető meg. A védett természeti terület kerékpárral és gyalogosan is bejárható. A Marcal-medence minél szélesebb körben való népszerűsítésére virtuális tanösvény került kialakításra, amely felkeresésével a terület előzetesen virtuálisan feltérképezhető. A honlap címe: www.marcaltanosveny.hu

  • Csöglei Református Templom: A Csöglei Református Gyülekezet egykor Pápa után a Dunántúl legjelentősebb egyházközsége volt. Zsinatot is többször tartottak itt. Ebben a faluban mindig megbecsülték lelkészeiket, tanítóikat. A községnek 1698-ban református anyaegyháza volt, 1773-ban pedig egytanítós iskolával is rendelkezett. Az országos műemlékvédelem alatt álló templom 1783-ban épült késő barokk stílusban. 2015. évben sikerült az épületet felújítani, a tető cseréje és a falak renoválása is megtörtént.

  • I. világháborús emlékmű: A térség egyik leggondozottabb hősi emlékművét 1934-ben készítette Singer Mihály és Dömötör József. 2009-ben felújították, a körülötte kialakított kis emlékparkot pedig virággal ültették be.

  • zsidó temető smZsidó temető: A település szélén az egykori major mellett található a 47 látható sírból álló temető, amelynek elhanyagolt állapota az elmúlt években a helyi önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) együttműködésének köszönhetően rendeződni látszik. A temető kerítését illetve a sírokat a MAZSIHISZ helyreállítatta, a temető területét pedig az önkormányzat folyamatosan karban tartja.

 

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve

Helyi termelő neve

Helyi termelő címe

Helyi termelő telefonszáma

Helyi termelő honlap címe

 alma

Csögle Község Önkormányzata

     

 

Kiemelkedő helyi szolgáltatás

Sószoba 7475 smÉrdekesség, hogy a településen magánkézben lévő egészségház is működik, amely reflexzóna-masszázsra és akupunktúrára szakosodott, de rendelkezik Bemer mágnesterápiás készülékkel, jádeköves masszázs ággyal, sószobával és infraszaunával is. Az egészségmegőrző programokon túl a központ közösségépítő jelleggel Manótanya foglalkozásokat is tart.

A központ sikere azt mutatja, hogy az élő vidéki településeken is szükség van a fenti szolgáltatásokra a vidéki életszínvonal növelése miatt.


További információ: www.plantago96bt.hu