Tanösvények:

Marcal tanösvény: Külsővat

Külsővat Pápától 23 km-re helyezkedik el. Közúton a 834. sz. közúton közelíthető meg, vasúttal pedig 20 percnyi utazásnyira található a várostól. A település mellett fekszik a Marcal folyó, melynek partvidéke természeti látnivalókban gazdag. Az érdeklődők a külsővati Raffel- kúria kertjében kialakított Marcal bemutatóteremben virtuálisan körbejárhatják a környéket- www.marcaltanosveny.hu- aminek első állomása a kiállító terem. Aki pedig kedvet kapott, az nyomtatott térképek segítségével saját lábán is bejárhatja a környéket és csodálhatja meg látnivalóit és élővilágát a Külsővat- Adorjánháza- Egeralja- Csögle- Kiscsősz útvonalon. Az elfáradt utazók a túra végállomásán, Kiscsőszön a Kiscsőszi Falusi Vendégházban vagy pedig Kovácsné Horváth Gyöngyi Vendégházában pihenhetnek meg.

Nyárád tanösvény:

Nyárád település Pápától 10 km-re terül el. Elhelyezkedésénél fogva rengeteg felfedező út bejárásának lehetőségét nyújtja mind a gyalogos, mind a kerékpáros túrázóknak. A gyalogos természetjárók becsatlakozhatnak az újonnan kialakított Gemara-Somló Piros Vándorút nevű jelzett útvonalba, vagy a környék zarándok útjaiba, a Mária Útba és a Gyöngyök Útjába. A túrázók figyelmébe ajánljuk még az önkormányzat által kialakított jóléti tavakat, ahol bemutató táblák segítségével ismerhetik meg a környék élővilágát és természeti kincseit. Az érdeklődők térképeket, tanösvény leírást az önkormányzat épületében kaphatnak.

Kupi erdő:

A község Pápától 11 km-re található a Pápai járásban. A település területén elhelyezkedő erdő a Bakonyalja egyik legnagyobb és legváltozatosabb összefüggő erdőterülete. 2003-ban alakították ki a Kupi erdő jellegzetességeinek bemutatására a Tallós Pál tanösvényt. A tanösvény egymáshoz kapcsolódó két körútból áll. A rövidebb (kiskörút) 1 km-es hosszúságú, 7 ismeretterjesztő tábla segíti az erdei növény-és állatvilág megismerését. A hosszabb (nagykörút) 4 km hosszú és 13 tábla található útközben. A tanösvény egyik állomása a felújított Szentkút-forrás. A térség elhelyezkedése, látnivalói miatt kedvelt gyalogos- és kerékpáros túrák helyszíne. Csendes, nyugodt utakon a turisták zavartalanul élvezhetik a környező látnivalókat. További információ az erdőről a www.bakonyerdo.hu oldalon található, a gyalogos-és kerékpáros turisták pedig a www.gemara-somlo.hu oldalon tájékozódhatnak a környék túrázási lehetőségeiről. A kirándulások között megpihenni vágyók az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központon belül kialakított szálláshelyen, vagy a Bitva Vendégházban hajthatják álomra fejüket.

Nagygyimót:

Nagygyimót 6-kmes távolságra fekszik Pápa városától a 832-es sz. úton megközelítve. 2014. év végére készült el a település és az Öregséd Vadásztársasság együttműködésének eredményeképpen létrejövő tematikus tanösvény, amely táblák segítségével mutatja be a Magyarország vadászható vadfajait és enged betekintést a vadásztársadalom mindennapjaiba. A tanösvény az év minden napján várja a látogatókat, megtekintése ingyenes.

Csendes túrák:

Nagygyimót- Vanyola- (Csót)- Bakonyszentiván

Nagygyimót Pápától 6 km-re helyezkedik el. A kápolnák és kálváriák kedvelőinek a településen mindenképpen érdemes megnézniük a Kegyeleti Falat, amely a Nagygyimóti Katolikus Plébánia felújított támfalában kialakított alkotás, a 14 stációból álló keresztutat mutatja be. A következő témába vágó megtekintenivaló Vanyola településen a Szalmavári-sírkápolna. Az országos műemlékvédelem alatt álló épület Nagygyimót felől a 832. sz. úton haladva, majd a Lovászpatonára vezető út mellett az útkereszteződésben kb. 8 km-es távolságra található. Neoreneszánsz stílusú, kriptája hét sugárirányban elhelyezkedő sírkamrát tartalmaz, melyet Szalmavári Kovács János táblabíró építtetett családjának. Túránk következő állomása a Bakonyszentivánon található Kálvária. Vanyolát a Petőfi úton hagyjuk el, majd a 832-es sz. úton haladva Csót településen haladunk keresztül. A települést elhagyva a Béke útnál kanyarodunk balra. A Kálváriát az ún. Templomdomb keleti kaptatójára építették, a középkori Szentiván falu helyén. Az első, 1824 után épült háromkeresztes Golgotát a hívek 1873-ban bővítették. Építtetője Tülmann Jánosné Radics Magdolna. A keresztek mögé félköríves védőfalat emeltek és a keresztek előtti teret magas kőkerítéssel vették körül, a falra 7 stációfülkét ültettek. Ekkor nyerte el mai formáját.

Egyházaskesző- Kemenesszentpéter-Békás

Egyházaskesző kb. 21. km-re helyezkedik el Pápa városához viszonyítva. A csendes túránk kiinduló településén a Szent Antal kápolnát érdemes megnézni. Az aprócska, magányosan álló Szent Antal kápolna 1819-ben épült az akkor még erdő borította területen. A hívők a kápolnát folyamatosan használták, azonban az utóbbi években nem költöttek rá, így elhanyagolt, romos állapotba került, félő volt, hogy megsemmisül. Az Önkormányzat kezdeményezésére, példás társadalmi összefogásnak köszönhetően azonban 2014-ben felújították, így régi fényében várja a híveket és a látogatókat. Mellette 2015 nyarán került felavatásra az a kőből készült emlékmű, mely a kápolna és a község „kesziségének” történetéről tájékoztat. Túránk következő állomása Kemenesszentpéter, amelyet a Kossuth utcát elhagyva, majd 8 km-t haladva közelíthetünk meg. A településen található a Szent Vendel kápolna. A kedves, klasszicista stílusú kis kápolna az egykori marhavész elmúltával 1852-ben épült a Gencsi utca és a Rákóczi Ferenc utca sarkán. A túra következő állomásaként, ha jó erőben vagyunk, akkor eltekerhetünk/ elsétálhatunk a majd 16 km-re lévő Békásra. Ha ezt a települést is meg szeretnénk nézni, akkor Kemenesszentpétert a Gencsi úton hagyjuk el, majd 14.7 km-t haladjunk Magyargencsen és Kemeneshőgyészen át, míg végül megérkezünk Békásra. A csendes túra keretében a településén a Hollán- Békássy kápolnát érdemes megnézni, amely a falu szélén a temető bejáratánál található. A romantika jegyeit magán viselő kápolnában a Békássy és Hollán család tagjai találtak örök nyugalomra (többek között Hollán Ernő hadmérnök, a 1848/49-es szabadságharc ezredese).

Doba-(Somlószőlős)

Doba a Somló északkeleti lába és a Hajagos patak között helyezkedik el. A kápolnák kedvelői itt is találnak látnivalót, méghozzá a Szent Márton kápolnát. Az országos műemlékvédelem alatt álló kápolna 215 méter magasan található. Már 1309-es keltezésű okmányok is említik ezt az ősrégi vallásos emléket. Építői a vásárhelyi apácák voltak. Eredetileg torony nélkül készült. Fatornyát csak jóval később emelték, valószínűleg a vár kápolnájául szolgált. Erre enged következtetni a várhoz való közelsége, továbbá az a körülmény, hogy a törökök három éves uralmát a toronyra illesztett félhold őrizte a legújabb időkig. Ezt a XX. században történt renoválás során leverték. A hegyen nem ez az egyetlen kedves kis kápolna: a Szent Margit-kápolna a Somló déli oldalán található, közigazgatásilag Somlóvásárhelyhez tartozik; a Szent Ilona- kápolna, pedig Somlójenő külterületén, a Somló délnyugati oldalán magasodik. A Somló csodás környezete rengeteg látnivalóval várja az idelátogatókat. A hosszabb kirándulásokat tervezők számára Dobán a Rókavár Vendégház és a Nahalkó Pince és Vendégház, a környező településen, a Dobától 3 km-re fekvő Somlószőlősön pedig a Somló hegyi Vendégház, a Mátyás Lovasudvar és a Horka Somló Vendégház várja a megpihenni vágyókat.

Vaszar- (Takácsi)

A település Pápától 8 km-re északi irányban a vaszari úton megközelítve található. A csendes, nyugodt túrák vaszari állomásán a Szent György római katolikus templomot és kálváriát ajánljuk az érdeklődők figyelmébe. A templom épülete 1790-ben épült, késő barokk stílusban. A templom körül találjuk a templom kertjét. A templom kertet kálvária stációk veszik körül, a templomhoz vezető feljáratnál pedig három kálvária kereszt látható. Az idelátogatók figyelmébe ajánljuk még a közelben elhelyezkedő Takácsi települést, ami a vaszari József Attila utat elhagyva, majd a 83-as sz. utat követve nyugati irányban 4.7 km távolságra helyezkedik el Vaszar községtől.

Horgászni jó:

Joó-tó és szabadidőpark- Marcalgergelyi

Veszprém megye nyugati részén a Marcal folyótól 200 méterre található a marcalgergelyi Joó-tó. Területe 1.8 hektár, a 2007-2008-as évben került kialakításra. A vízfelület egy 15 hektáros, részben parkosított árterületi részekkel gazdagított, csendes területen fekszik, biztosítva ezzel a nyugodt horgászatot vagy pihenést. Közel 50 horgászhelyet alakítottak ki, emellett játszótér, jól felszerelt haltisztító- főző- és sütő helyek, labdajátékokra alkalmas füves területek, büfé- és melegkonyha, közösségi tér, kerékpártároló és kölcsönző, közvetlen parkolók várják az idelátogatókat.

Szélmezői tőzegbánya tavak- Mezőlak

A falu határán fekvő tavak az 1980-as évekig tar¬tó tőzegbányászat következtében jöttek létre. Láp jellegük miatt természetvé¬delmi területnek számítanak, számos védett madárfaj is megfigyelhető errefelé. Területe 106 hektár, ebből 62 hektár „élővíz”. Négy külön tóra tagolódik, leg¬mélyebb pontja 3 méter körüli. A tó körül horgászásra és sütögetésre kiépített stégek, kikövezett horgászállások, főzésre-sütésre alkalmas pihenőhelyek állnak rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a természetes környezetben való kikap¬csolódást horgászok és természetbarátok számára. A horgásztavat a Mezőlaki Horgászegyesület üzemelteti, a horgászni vágyók napijegyet válthatnak (3.500 Ft/24 óra), vagy egyesületi tagdíj fejében horgászhatnak. Bővebb információ a www.szelmezeitavak.hu honlapon kapható.

Stabil damil horgásztó

2006-ban alakították ki Takácsitól kb. 1 km-re a hor¬gászat szerelmeseinek az egy hektáron elhelyezkedő horgásztavat. Kellemes kikapcsolódási hely nemcsak horgászok, hanem természetbarátok számára is.