Hagyományok nyomában:

Kerta- Kiscsősz- Egeralja- Marcalgergelyi

Kerta 27 km-re helyezkedik el Pápától a Somló-hegytől nyugatra. A helyi hagyományok megőrzése, bemutatása fontos szerepet kap a községben. A kertai közélet meghatározó alakja volt Süle Sándor. Itt született, majd az itteni iskola tanára, később tanfelügyelője majd iskolaigazgatója volt. Aktívan részt vett a közéleti tevékenységekben. 1937-től rendszeresen jelentek meg írásai és tanulmányai, amelyekben az iskolai nevelés és a helytörténeti kutatás legfontosabb kérdéseivel foglalkozotak. Helytörténeti gyűjteményét szakmai műgonddal sokéves kutatómunka eredményeképpen állította össze. Majd helytörténeti gyűjteményeinek jelentős részét a kertai iskolának ajándékozta, amelyet állandó kiállításon mutatnak be. A gyűjtemény jelentőségét emeli, hogy 1995-ben jelent meg A felszabadult Kerta 10 éve című monográfiája, amely 1945 után az első helytörténeti könyv volt. Hagyományok nyomában túránk következő állomása Kiscsősz. Kertát a Dózsa úton hagyjuk el, ezt követően közel 2 km után Iszkázon keresztülhaladunk, majd további 4 km után érünk el Kiscsőszre. A falu kiemelkedő hagyományőrző tevékenysége miatt egyre ismertebb, a falusi turizmus fejlesztésével pedig egyre fejlettebb. A hagyományok bemutatásában központi szerepe van az interaktív faluháznak, amely túránk következő állomása. Tovább folytatva a kirándulásunkat Egeralja településen a Helytörténeti gyűjteményt ajánljuk az érdeklődők figyelmébe. Egeralja 5.8 km-re található Kiscsősztől Csögle településén keresztülhaladva. A falu Helytörténeti gyűjteményét Szalóky Károly földműves, költő és festő gyűjtötte össze és dolgozta fel. A gyűjteménynek jelenleg csak a kültéri, mezőgazdasági gépeket bemutató része látogatható. Hagyományőrző túránk utolsó állomása a Marcalgergelyiben található Tájház. A két település közti távolság 13 km, Egeraljáról Nemesszalók irányába kell haladni, majd Nemesszalókon áthaladva érjük el Marcalgergelyit. Az itt található Tájházat felújítását követően 2014-ben adták át. Helyszínt biztosít a közösségi rendezvényeknek, programoknak, valamint bemutatja a helyi életet, szokásokat. Előzetes bejelentkezés a +36-30-632-0271-es telefonszámon, Szabó Balázs polgármester úrral történő egyeztetés után.

Nagyacsád- Egyházaskesző- (Marcaltő)- Malomsok

Nagyacsád 9 km-re fekszik Pápától az Acsádi úton haladva nyugati irányban. A hagyományőrző túrák első állomásaként a településen látható Helytörténeti és Iskolatörténeti kiállítást érdemes felkeresni. A kiállítást a Polgármesteri Hivatal tetőterében alakították, amely a régmúlt idők használati tárgyait, a helyi lakosok által készített és felajánlott kézimunkákat, hímzéseket, a régi iskolákból fennmaradt tárgyakat mutatja be. A kiállítás a hivatal nyitvatartási idejében ingyenesen látogatható. További információ a 06- 30/346-7583 telefonszámon (Szalóky Nándor) kérhető. Kirándulásunkon tovább haladva Egyházaskesző felé vehetjük az irányt. Itt a Falumúzeumot és fotókiállítást ajánljuk a kíváncsiskodók figyelmébe. A település a 8.3 km-re található északi irányba Nagyacsádtól. Nagyacsádot elhagyva Nemesgörzsönyön keresztül érhetünk a faluba. A falumúzeum civil összefogás eredményeként jött létre, és a Polgármesteri Hivatal épületének tetőterében került kialakításra 2012-ben. A gyűjtőmunkát néhai Vadas Béla helyi tanító kezdte 30-40 évvel ezelőtt. Ehhez társult Ács Zoltán helyi lakos felajánlása, aki az önkormányzat rendelkezésére bocsájtotta magángyűjteményét, amelyek között a paraszti élet eszközei, bútordarabjai, gazdálkodási szerszámai is megtalálhatóak. A kiállítás része egy régi fényképekből álló kiállítás, amely a település lakosai által átadott, összerendezett képeket tartalmaz. A képek rendszerezése szintén helyi lakos, Viszló Tibornak munkája volt. A civil és önkormányzati összefogás eredményeként a múzeumban megelevenedik a falu történelme. A múzeum hivatali időben (hétfőtől-péntekig, 8-16 óra között) bármikor látogatható. Egyéb időpontokban előzetes telefonos egyeztetés után felkereshető. Időpont egyeztetés a 06-20/263-4278 (Lendvai Jánosné) telefonszámon történik. Igény esetén tárlatvezetés is igényelhető. A helytörténeti túra ezután Malomsok településen folytatódik. Egyházaskeszőtől a Vasút úton keresztül veszünk búcsút, majd kb. 1 km megtétele után jobbra kell fordulnunk. Ezt követően 4 km teszünk meg Marcaltő településig, amelyet a Béke úton keresztül hagyunk el, végül további 3.7 km megtétele után érkezünk meg Malomsokra. A malomsoki Helytörténeti kiállítást a Malomsoki Baráti Kör kezdeményezésére 1986-ban a régi postahivatal helyén hívták életre a község lakói. Kenyérkereső paraszti eszközök, lakásfelszerelési tárgyak, az egyesületi élet dokumentumai és más írott emlékek kerültek a gyűjteménybe, amelynek anyaga folyamatosan bővül. A gyűjtemény előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Időpont egyeztetés a 06-20/454-5680 (Fintáné Dóra Mária) telefonszámon történik.

Vaszar- Gecse

Vaszar 10 km-re északi irányban található Pápától. A település a környező falvak között mindig is központi szerepet töltött be. A Helytörténeti kiállítás a helyi Ihász Gábor nyelvész paptanárról elnevezett iskolában kapott helyet. A tárlat Vaszar és a környező községek múltját, hagyományait, tárgyi emlékeit mutatja be. A kiállítás iskolaidőben folyamatosan nyitva tart és ingyenesen látogatható. Hétvégenként és iskolai szünetekben bejelentkezés szükséges a megtekintéshez, melyet a 0620/982-9221 (Varga Péter) telefonszámon lehet megtenni. Túránk második állomása a Vaszartól északi irányban 5.9 km-re lévő Gecse település Falumúzeuma és szőlőhegye. A településen a falumúzeum az érdeklődők számára bemutatja a falu történetét, és a régi falusi életmód mindennapjait. A múzeum a Kossuth u. 23. szám alatt található, előzetes érdeklődés után megtekinthető naponta 8-16. óra között. A 0689/356-925 telefonszámon lehet érdeklődni.

Nyárád- Nagygyimót

Nyárád 10 km távolságra található Pápától. A hagyományőrző gyűjtemények után érdeklődők számára a településen többféle látnivaló is kínálkozik. A községben még fellelhető népművészeti bútorokat, használati eszközöket, népviseleti ruhadarabokat, a helyi "Fehérhímző" szakkör munkáit és Horváth Géza fotóművész kiállítását a Falumúzeumban lehet megnézni, ami jelenleg a nyárádi IKSZT épületében található. Szintén az épületben található az öt földrész 400 trófeáját felvonultató Kozma Sándor és családja tulajdonát képező vadászati kiállítás. A gyűjteményben olyan különlegességek találhatóak, mint az aligátor, vagy az angliai vízi őz (agyaras őz), de óriás jávorszarvast, kafferbivalyt is láthatunk. A kiállítás nem csak a vadászati trófeákat, hanem a régi vadászati eszközöket is bemutatja. Az IKSZT udvarán a kemence és a színpad mellett egy erre kialakított színben pedig tradicionális mezőgazdasági eszközbemutatót találunk, amely a mezőgazdasági művelés hagyományos eszközeit mutatja be, illetve szezonban (március-október) itt próbálható ki a kisállat simogató, amelyben birkák, kecskék, nyulak és malacok várják a látogatókat. A hivatalos nyitva tartási idő szerint hétköznapokon 9-12 és 15-20 óráig, szombaton 15-22 óráig lehet meglátogatni a kiállításokat. Nyárádot elhagyva a következő állomás Nagygyimót község ahol a Hagyományok Háza és a Helyi Kincsek Háza várja az érdeklődőket. Nyárádról a 834-es sz. úton juthatunk el Pápára. A város külső részén található bevásárlóközpontoknál egyenesen áthaladunk a körforgalmon, majd a Celli úton folytatjuk utunkat, egészen az Erkel Ferenc útnál található körforgalomig, ahol jobbra kanyarodunk. Ezen haladunk egészen addig, amíg el nem érjük a 832-es sz. utat. Erre rákanyarodva aztán továbbhaladunk egészen Nagygyimótig. A két település közti út hosszúnak mondható (majdnem 17 km), pihenésképp Pápán számos lehetőség kínálkozik megállni és rövid pihenőt tartani. Nagygyimótra érve a Hagyományok Háza a helyi termelői piac melletti udvarban várja a kíváncsi turistákat. A kiállítótér a paraszti világ tárgyi emlékeit őrzi, és eleveníti fel a látogatók előtt. Az autentikusan felújított épületben kemence és a régi idők hagyományait tükröző konyha is működik, amely gasztroprogramok (pl. befőzés) színhelye is. A falu időszakos kiállítótere a Helyi Kincsek Tára, ahol változó tárlatok várják a látogatókat. Mindkét látnivaló folyamatosan látogatható, de előzetes bejelentkezés szükséges. Időpont egyeztetés a 06-30/331-3840 telefonszámon (Szaller Zsolt) történik. Amennyiben a hosszú utazás alatt elfáradtunk Nagygyimóton az Öregséd Vadászegyesületnél van lehetőségünk megszállni.

Noszlop

A hagyományőrzés tekintetében fontos település Noszlop, ami Pápa városától 20 km-es távolságra található. A látnivalók között feltétlenül meg kell említeni a noszlopi Helytörténeti Múzeumot. A helytörténeti kiállítás a Dózsa György utcában egy szépen felújított, háromosztatú parasztházban kapott helyet. A tárlatot 2000-ben a falunap alkalmából nyitották meg, alapítója Czepek Béláné. A kiállítás a régi falusi élet tárgyait, mezőgazdasági eszközeit mutatja be. A kiállítás megtekintésekor a látogató, egy századelőn élő noszlopi család mindennapjaiba nyerhet betekintést. A gyűjtemény előre egyeztetett időpontban folyamatosan megtekinthető. Időpont egyeztetés a 06-88/ 234-049 telefonszámon történik.

Művészetek nyomában

Vinár- Dabrony- Doba- Iszkáz

Vinár közúton 21 km-re fekszik Pápától a Marcal folyó árterében. Itt született 1943-ban Ézsiás István klasszikus konstruktivista szobrász. A művész jelenleg Budapesten él, de ezer szállal kötődik szülőfalujához, ahol a művész tiszteletére, életútja és munkái bemutatására kiállítást rendeztek be a Közösségi Ház udvarában lévő épületben. A kiállítás szerdánként 8-12 óra között tart nyitva hivatalosan, de előzetes egyeztetés alapján bármely nap látogatható. Vinárról Dabrony felé vehetjük az irányt. A Köztársaság úton kell haladni, majd a marcalgergelyi Kossuth utcára rákanyarodni. Ezt az utat követve 3 km múlva Nemesszalókra érünk. A településen keresztülhaladva kb. 4.5 km múlva a Dabronyi úton haladva érünk el Dabronyba. A település híressége Gárdonyi Géza. Itt tanított egy éven keresztül 1884-1885 között és itt vette feleségül a helyi plébános unokahúgát Csányi Molnár Máriát. Gárdonyi itt írta A lámpás című regényét, illetve az Ábécéskönyvet is. A településen az íróra mellszobor emlékeztet, melyet a művészetek nyomában túránk második állomásaként nézhetünk meg. Dabronyból Dobára folytathatjuk túránkat. Dabronyt a Malom út irányában hagyjuk el. Közel 5 km után Kisszőlős község a következő település. Kisszőlősön keresztülhaladva kb. 2.7 km múlva Somlószőlősre érünk. A somlószőlősi Kossuth Lajos utcán kell végighaladnunk, majd ennek végén a Somlói útra rákanyarodni és 1.5 km múlva Dobára érkezünk. A település híres alakja Koperniczky Enyi István festőművész. Koperniczy Bakonyjákón született orvos, aki munkája mellett hobbiból festett. Az 1956-os forradalom után az Erdődy- kastélyban működő tüdőszanatóriumot vezette. Nagyon megszerette a vidéket, kedvenc festészeti témája lett a Somló. Itt vásárolt egy kis birtokot, ahol később megépítette az alkotóházát is. A képtárban mintegy 60 festménye látható. Végrendeletében minden ingó és ingatlan vagyonát, féltett, szeretett festményeit Doba község örökölte, azzal a feltétellel, hogy méltóképpen gondozzák, egyben tartják, s az utókornak megőrzik azokat. A képtár megtekintése előre egyeztetett időpontban lehetséges. Időpont egyeztetés a 06-30/939-55-61 (Horváth Zoltán) telefonszámon történik. Dobán a három állomásos túránkat lehetőségünk van kipihenni, Antmann Zsolt Vendégháza, a Juhfark Vendégház és Papp Katalin Vendégháza szálláslehetőséget kínál az ide érkezők számára. A túra következő állomása a pihenőnap/napok beiktatása után Iszkáz település. Dobát a Kossuth Lajos út felé hagyjuk el, majd jobbra kanyarodunk és rátérünk a Somlói útra. Ezt egy közel 6 km-es szakasz követi, mely látnivalókban gazdag, csodákkal teli, hiszen megkerüljük a Somló hegyet. Somlójenőnél a 8-as sz. útnál szintén jobbra fordulunk. Ezen az úton 1 km-et teszünk meg, majd újra jobbra fordulunk és a Petőfi úton 5.7 km megtétele után megérkezünk Iszkázra. Iszkáz Nagy László író szülőfaluja, itt található a Nagy László emlékház. Az emlékház az író szülői háza, 1984-ben a költő tiszteletére emlékházzá alakították. Az emlékház fő célja Nagy László szellemi örökségének ápolása, művészetének szélesebb körben való megismer¬tetése. A ház rendhagyó irodalomórák, előadások, kiállítások, beszélgetések színhelyeként is szolgál. Az emlékházban található a Bolgár szoba, amelyet a bolgár kormány rendezett be a költő emlékére, hiszen Nagy László számos művet fordított bolgárról magyarra, és ő tette ismertté a bolgár irodal-mat Magyarországon. Az Emlékház hivatalos nyitva tartása: Március 15.–október 23. között, keddtől- vasárnapig: 10–18 óráig (hétfőn zár¬va). Az emlékház a fentitől eltérő időpontban is látogatható. Előzetes bejelentkezés a 06-30/938-00-15 (Cseh József) telefon¬számon történik.

Kemenesszentpéter

Kemenesszentpéter 25 km-re található Pápától Nagyacsád, Nemesgörzsöny, Egyházaskesző útvonalon. A település szülötte Soproni Horváth József (1891-1961) festő, tanár „az akvarell poétája”. Soproni Horváth József legnagyobb művészettörténeti érdemeként azt szokták megemlíteni, hogy a vízfestést az olajfestészettel egyenrangúvá emelte. Soproni Horváth József legtöbb festménye Sopronban a Cézár házban van kiállítva, hiszen élete jelentős részét Sopronban töltötte, ám a szülőfalu is méltóképpen emlékezik meg híres szülöttjéről, hiszen életét, személyes tárgyait és festményeit bemutató, 2007-ben átadott emlékházzal tiszteleg a festő előtt. A kiállítás előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Időpont egyeztetés a 06-20/463-3254 (Töreki Nikolett) telefonszámon történik.

Vanyola

Vanyola 14 km-re Pápától észak-keleti irányban helyezkedik el. A 8332-e sz. úton haladva, majd arról Csót előtt balra lekanyarodva találjuk. A település szülötte a reformkor egyik kiemelkedő személyisége, Vajda Péter költő, drámaíró, MTA tag, Vajda János költő nagybátyja. Nagyhatású reformkori gondolkodó, emberi nagysága, politikai magatartása, erkölcsi rendíthetetlensége, rendkívül vonzó egyénisége, óriási műveltsége, publicisztikai ereje, kétségtelen hatása a negyvennyolcas nemzedékre, elsősorban éppen Petőfire. Szellemi örökségét a település méltóképpen őrzi, az emlékház nem csak Vajda Péter, hanem az egész reformkor előtt is tiszteleg. Az Emlékházat Vanyola Község Önkormányzata 2006-ban újította fel. Minden évben a születésnapján ünnepséget tartanak, közösen emlékeznek rá tanulók, pedagógusok és a község lakói. Helyben iskolát, óvodát, utcát neveztek el róla.

Mulasson velünk:

Gasztronómiai és hagyományőrző rendezvényeket szinte valamennyi településen rendeznek ahol a szórakozásé a főszerep. Február hónapban Kiscsőszön a Dezső Disznó a Mennybe megy rendezvény, Noszlopon pedig a Noszlopi Tészta és Kocsonyaparádé várja az érdeklődőket. Június hónapban Falunapok, valamint a Mihályházi Táncfesztivált rendezik meg. Júliusban szintén falunapok, illetve a Séd- DŰLőngélő fesztivál Somlószőlősön, a Kiscsőszi Pajtafesztivál és a nyárádi Nemzetközi vadfőző verseny várja az érdeklődőket. Augusztus hónapban falunapokat és a Diófás főzőversenyt lehet meglátogatni. Szeptemberben tartják a nyárádi Krumplifesztivált, októberben szüreti felvonulásokat, decemberben betlehemezéseket, Mikulás ünnepeket, Adventi vásárokat.